• Nikk Pál közéleti blogja

Látomás • Vallomás • Közélet • Eszmélet

Friss hozzászólások

Feedek

HTML

Évente 6000 haláleset Magyarországon orvosi dilettantizmus miatt

2007.06.04. 19:09 | Nikk Pál | 3 komment

"A Sebészeti Szakmai Kollégium szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter nemrégiben tett kijelentése, miszerint a betegek egynegyedét félrekezelik, téves - közölte a grémium elnöke, Jakab Ferenc."

 
Tipikus példája e sebészkollégiumi elnök nyilatkozata annak, amire azt mondjuk: a cipész maradjon a kaptafánál.

ELŐSZÖR IS, az elnök tényszerűen elismeri azoknak az adatoknak a hitelességét, amelyekre Horváth Ágnes eü. miniszter hivatkozott:

"A kórházi esetek 3,05 százalékában fordult elő haláleset, ezek 36 százalékát vetették alá boncolásnak, ami az összes kórházban és egyéb intézményben ápolt betegek 1 százaléka, és a boncolt esetek 25-28 százalékában tért el a klinikai és a patológiai diagnózis, ami az összes kórházi esetre vetítve a betegek 0,25-0,28 százalékát jelenti."

MÁSODSZOR, se többet, se kevesebbet nem állított, Horváth Ágnes sem, mint azt, hogy a boncolások minden ötödik esetben (ami még kevesebb is a 25-28%-nál!!!) állapítanak meg a klinikaitól eltérő diagnózist. Így minden ötödik elhunyt beteg esetében felvethető, hogy nem a tényleges betegségének megfelelő kezelésben részesült. Horváth Ágnes mindössze abban volt kissé pontatlan, hogy nem hangsúlyozta ki azt, hogy nem boncolnak fel minden elhunyt beteget, és az adatok csak ez utóbbiakra vonatkoznak. Hadd védjem meg emiatt a pontatlansága miatt a miniszterasszonyt, ugyanis ilyesfajta szájbarágásra csakis az országban élő gyengeelméjűek miatt lett volna szükség, akik ugyebár nem képesek saját maguktól felismerni, hogy csak azokra vonatkozhatnak a boncolás útján keletkezett adatok, akiket felboncoltak, és például a még élő, és egyelőre még fel nem boncolt emberekre sem. De természetesen elismerem, hogy a társadalom Új Többségét alkotó gyengeelméjűek szempontjait és szellemi képességeit is illett volna figyelembe vennie a miniszterasszonynak, és pontosabban kellett volna megfogalmaznia a tények előadását.

HARMADSZOR, na most hogyan is jön mindez a sebészkollégiumi elnök kaptafájához?

Úgy, hogy a sebészek elnöke csak sebészkedjen tovább, a képességeinek megfelelően, de ne bocsátkozzon matematikai és statisztikai eszmefuttatásokba, mert rémesen lejáratja magát.

Lássuk, mit is tett ez a szerencsétlen elmegyenge sebészelnök:

"Eszerint a boncolási statisztika az összes kórházban ápolt és kezelt betegnek kevesebb, mint egy százalékára vonatkozik, és az összes kórházi eset maximum 0,3 százalékában tért el a két diagnózis."

Ez aztán a gyógyításra felesküdött orvoshoz méltó megállapítás!
Az össze kórházi eset 0,3%-a, mondja a fősebészguru, amivel nyilvánvalóan azt akarja kifejezni, hogy ez már csak puszta statisztikai hibakategória, felesleges is emögött a picinyke kis szám mögött az emberi életek, vagy az orvosi műhibák számát külön vizsgálat alá vetni. 0,3%, vagyis kerekítve nulla, kérem. meg lehet ezt a problémát oldani egy egyszerű kerekítéssel is, nem kell ebből akkora port kavarni.

mert az a por bizony nagyon csípi a sebészguru orvoselnökúr szemét!

pedig minden okunk megvan arra, hogy mélyen elítéljük ezt az elnököt, aki a szakmája hibáit ilyen elvetemült (vagy elmegyenge) módon igyekszik a szőnyeg alá söpörni.

ugyanis semmi értelme és emberi, orvoslási létjogosultsága sincs annak, hogy az orvosi műhibákat a halált okozó és az egyszerű körömbenövést kezelő esetekben egy kalap alá véve vizsgáljuk.

ez a húgyagyú sebészkollégiumi elnök pedig ezt tette!

azzal igyekszik megnyugtatni bennünket, hogy nem kell aggódni emberek, nagyon ügyesen tudjuk kezelni a körömágyi betegségeket, a kéz- és lábtöréseket, mandula- és vakbélműtéteket, sőt, még a szilikonbeültetéseket is!

az összes kórházi esetnek a "mindössze" 0,3%-át kitevő halálesetszám viszont, amelyek esetében a boncolás megállapította, hogy téves diagnózis alapján kezelték a betegeket, szóra sem érdemes, kérem!

A kollégium elnöke az adatokat ismertetve megemlíti:

"évente 2,5 millió kórházi eset van Magyarországon, és a kórházban kezeltek 97 százaléka gyógyultan távozik az egészségügyi intézményekből.

A kórházi esetek 3,05 százalékában fordult elő haláleset, ezek 36 százalékát vetették alá boncolásnak, ami az összes kórházban és egyéb intézményben ápolt betegek 1 százaléka"


akkor nézzük csak, mennyi is 2,5 milliónak az 1 százaléka:
az a mai tudásunk szerint ca. 25 ezer ember !!!.

Ennek a huszonötezer felboncolt embernek "a 25-28 százalékában tért el a klinikai és a patológiai diagnózis", Jakab Ferenc sebészkollégiumi elnök szerint.

Ez 6.000 azaz HATEZER embert jelent évente!!!

A "bölcs" sebészkollégiumi elnök által is elismerten ennyi beteg ember esetében állapítható meg ÉVENTE, hogy a kezelésük alapjául szolgáló diagnózisnak köze nincs a beteg valóságos, a boncolás során feltárt tényleges betegségéhez.

Jakab Ferenc megnyilatkozása szerint ez a szám teljesen normális, a szerinte elfogadható orvoslás-statisztikai hiba határain belül van.

Miközben itt évente 6000 szakmai-emberi gondatlanságból elkövetett gyilkosságról van szó.

Védik a mundér "becsületét". A gyengeelméjűek pedig be is veszik.



Címkék: politika közélet publicisztika megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkp.blog.hu/api/trackback/id/tr7292616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyi 2007.06.04. 20:47:53

ez az egész egészségügyi balhé csak handabanda mindkét oldalon, őtőlük úgy hullunk el, mint a mérgezett egerek.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2007.12.06. 09:14:36

Az USA-ban a harmadik leggyakoribb halálozási ok az orvosi műhiba, nálunk erről még nincs statisztika.

simonmondja... 2007.12.06. 09:52:25

Nem vagyok otthon a témában, de szerintem, a boncolás maga,
annak a jele, hogy nem tudják biztosan, mi volt a halál oka,
illetve, van, aki kételkedik az orvos szavában.
Ehhez képest 75 százalékban
a halál nem félrekezelés eredménye, illetve
az orvos helyes diagnózist adott, illetve helyes kezelést.
Ez kérdés, hogy sok, vagy kevés.
A vizsgálatlan , boncolatlan halálesetekhez képest -valószínűleg - sok.
Megkockáztatom, hogy ott jobb az arány.
A 100 százalékhoz képest viszont nagyon kevés.
süti beállítások módosítása