• Nikk Pál közéleti blogja

Látomás • Vallomás • Közélet • Eszmélet

Friss hozzászólások

Feedek

HTML

Meddig hülyítenek még bennünket a gázzal?

2007.04.06. 11:30 | Nikk Pál | 3 komment

Ez gáz.

Mármint az, hogy ezidáig is hagytuk magunkat hülyíteni ezzel a Nabucco és/vagy Kék Áramlat vitával.

A média, a sajtó ömlesztette a sok hülyeséget, Orbán már-már újból legvidámabb barakkot vízionált (ezúttal a Gazprom-ét).

Mindeközben senkinek eszébe nem jutott megnézni a számokat. Pedig azok magukért beszélnek. Íme, ilyen egyszerű:

"Magyarország 2006-os gázigénye 3,6 százalékkal, 13,9 milliárd köbméterre esett az Eurogas adatai szerint. Ez nem túl nagy csökkenés, de nem is tekinthető az elmúlt tél eseményei tükrének. Egyrészt, mert a 2006 eleji hideg tél fogyasztását is tartalmazza, másrészt viszont, mert értelemszerűen nincs benne a 2007. januári és februári enyhe tél hatása. Tavaly 1,1 százalékkal esett az EU25 egészének gázfelhasználása.

A teljes, 486,2 milliárd köbméteres uniós felhasználásból az előző évinél 4,9 százalékkal kisebb, csak 38 százaléknyi szállítás származott az EU25-ön belülről. A csökkenést főleg Nagy-Britannia gyengülő termelése okozta. A World Gas Intelligence által marginális kategóriába sorolt Ausztria, Spanyol-, Francia- és Magyarország viszont a 2005-ösnél több gázt hozott a felszínre. Az unió fő szállítója továbbra is Oroszország volt 24, Norvégia 17 és Algéria 10 százalékkal." [origo]

Ha most ehhez még hozzétesszük azt, hogy a fogyasztás tovább nő, és akkor, amikor a Nabucco és /vagy a Kék Áramlat szállítani tud majd, addigra a prognosztozált EU összfogyasztás ca. 500-600 m3 lesz, amelyből ca. 30-30 m3 lehet egyenként az új vezetékek által szállított mennyiség, akkor világosan látható, hogy az EU összfogyasztásának mindössze 5%-áról van szó valamely vezeték vonatkozásában. Csakhogy a vezetékek nem csak Magyarországra szállítanának gázt, sőt főképpen nem Magyarországra. Magyarország részesedése az új vezetékek kapacitáskihasználásából mindössze néhány milliárd köbméter lenne, vagyis az EU összfelhasználás 1%-át sem érné el!  

Na jó, nehogy már ezek után Magyarország a szuverén döntésével képes legyen rombadönteni az EU gázpiacát! Ez egészen egyszerűen nevetséges. Az indokokat egyelőre persze nem látni, hogy mire föl volt ez az európai szintű - teljességgel irreális -sajtóvadászat Gyurcsány ellen gáz-ügyben. De majdcsak megtudjuk. Vagy nem.

Arról nem is beszélve, hogy azon kívül, hogy Gyurcsány - az objektív helyzetnek megfelelően - álomnak minősítette a Nabucco vezetéket, semmiféle olyan kijelentést nem tett, amivel azt jelezte volna, hogy Magyarország változtatni kívánna a Nabucco megvalósításában való elkötelezettségén.

Nem árt felfigyelnünk arra, hogy Gyurcsány immár nemzetközi szinten is tartotta magát az őszödi beszédében kifejtett álláspontjához, hogy nem hajlandó a politikai hazugságok útját járni. Íme: kimondta az igazságot, hogy a Nabucco egyelőre csupán egy európai álom. És azonnal egészpályás letámadás követte a kijelentését, mind a külföldi sajtóban, mind pedig a hazai ellenzék részéről. Úgy tűnik, a politika nem díjazza az igazmondókat. A leghevesebben pedig éppen Orbán Viktor támadta meg Gyurcsányt az őszinte szókimondásáért, pedig mindezidáig hazudozással vádolta.

Bizony, nem könnyű ilyen igényeknek megfelelni, hogy egyszer hazugsággal vádolják, máskor pedig éppen az igazmondásért támadják Gyurcsányt. De ez már legyen az ő baja.

Címkék: politika közélet publicisztika megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkp.blog.hu/api/trackback/id/tr1655319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nikk Pál 2007.04.06. 11:39:26

Németország, Franciaország, Olaszország után most éppen Románia kötött 20 évre szóló gázszállítási szerződést a Gazprom-mal.

Sehol egy nemzetközi sajtótámadás.

Pedig feltételezem, hogy Románia gázfelhasználása több, mint Magyarországé. Vagy, ha ma esetleg még nem lenne több, de biztosan abba az irányba tart.

Miért éppen Magyarország 1%-os fogyasztására hegyezték ki a ceruzájukat a kritikusok? Mintha Magyarországon múlna az, hogy az EU energiafüggősége Oroszországtól kritikussá válik. Pedig ez vicc.

Nikk Pál 2007.04.06. 11:45:29

Törökország bejelentette, hogy szerződést bontott a Gaz de France-szal a Nabucco vezeték megépítése tárgyában.

A Nabucco konzorcium (amelynek egyébként elkötelezett tagja a MOL is) egyelőre keresi a kieső partner helyett belépő új társat.

Hol van így még az a Nabucco, ha még a megvalósítására alakult konzorcium sem teljes?

Ráadásul szakemberek szerint a Nabucco betápláló oldalán a gázmezők még feltárásra várnak.

Nagy Albin 2007.06.15. 17:49:40

Már tudott, hogy van Magyarországon kitermelhető f.gáz.
Vannak kisebb mezők amiket az idén bekapcsolnak a szolgáltatásba, javitva a csúcsidejű fogyasztást.
Épül a MOL beruházásában Ukrajnából 10 mrd m3 kapacitású szállító vezeték. Sőt az ENFISZ (?) is épit egy ellátó vezetéket a tervezett v.erőművéhez szintén Ukrajnából.
A MOL épit tározókat.
Az idei tél és 2010-ig következő telek ellátási promlémáit, a hazai f.gázok növekedő kitermelései oldhatják meg. Ezek szolgáltatásba kapcsolása oldhatja meg, hideg tél forráshiányait, és igy a gázkorlátozásokat.
Nem értem a kormány utazásait ebben a témában szerte a világban és az LNG gáz utáni nagy vágyakozást.
Nem láttam még politikustól a mai földgáz helyzetet elemző tanulmányt.
süti beállítások módosítása