• Nikk Pál közéleti blogja

Látomás • Vallomás • Közélet • Eszmélet

Friss hozzászólások

Feedek

HTML

Egy szélkakas álmodozásai

2007.05.27. 09:21 | Nikk Pál | Szólj hozzá!

Az egy héttel ezelőtti Fidesz-kongresszuson elhangzott Orbániádából, annak kesze-kuszasága miatt, mára szinte semmi érdemlegeset nem tudnék felidézni. Egy dolog azonban elgondolkodtatott: Orbán azt fejtegette, hogy ez a mai Magyarország nem is hasonlít arra, amilyent ő 20 évvel ezelőtt megálmodott. Márpedig ő hű akar lenni az álmaihoz, és nem fog letenni arról, hogy megvalósítsa azt a Magyarországot, amelyik az álmaiban él. Ha kell, a végsőkig küzd érte.

 

Próbáltam értelmezni Orbánnak ezt a nagyon eltökélt szándékot tükröző kijelentését. Azután eszembe jutott ez a honlap, és kicsit végigböngésztem, hogy hátha rábukkanok benne az őseredeti, ősigazi, ősőszinte, ősmagyar és őskeresztény orbáni álomra:

http://www.szelkakas.info.hu/

Mondanom sem kell, nem sikerült.

Annál inkább sikerült viszont elgondolkodnom azon, hogy mi is lehet egy szélkakas örök álma? Talán az, hogy mindig észak-keletről fújjon a szél? Vagy inkább dél-nyugatról? Vagy esetleg arról, hogy de jó is lenne, ha végre berozsdásodna, és nem kellene tovább forognia? De melyik irányban cövekelne le? Így aztán arra a megállapításra jutottam, hogy egy igazi szélkakas, már csak a jellegéből adódóan is, leginkább arról álmodhat, hogy minél tovább foroghasson szabadon, arra, amerre éppen a szél fúj. Hiszen ez a dolga, ezért szélkakakas.

Orbán 20 évvel ezelőtti álmainak képtelenségére pedig hadd említsek csupán egyetlen - de annál lényegesebb - példát: Orbán maga mondta el korábban, hogy ateista neveltetésben részesült. Csupán jóval később, a felesége, Lévai Anikó hatására vált vallásgyakorlóvá. Így bizony nehéz elképzelni, hogy már 20 évvel ezelőtt is keresztény Magyarországról, sőt mi több, keresztény Európáról álmodott. Akkor pedig miről? Milyen álmot akar Orbán Viktor mindenáron megvalósítani? Mihez kéri milliók támogatását? Melyik álma az "igazi"?

Orbán szándékaiban ez a legfőbb veszély: olyasmihez kéri a támogatóitól a biankó felhatalmazást, amiről senkinek - talán jelenleg még saját magának sem - semmiféle fogalma nincs. Egyet kivéve: azt, hogy ismét hatalomra kerüljön.

Címkék: politika közélet publicisztika megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkp.blog.hu/api/trackback/id/tr9087720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása