• Nikk Pál közéleti blogja

Látomás • Vallomás • Közélet • Eszmélet

Friss hozzászólások

Feedek

HTML

Orbán Viktor elszigetelné Magyarországot a világban

2007.04.01. 17:15 | Nikk Pál | 2 komment

Orbán mára vitathatatlanul és szinte visszavonhatatlanul szélre sodródott a hazai belpolitikában. Erre még akár legyinthetnénk is, de ezzel egyidejűleg az ország külkapcsolatainak terén is a perifériát célozta meg. Ami viszont már akkor is veszélyeztet össznemzeti érdekeket is, ha az ellenzék vezéréről van szó.

A külföld ugyanis mérlegel, esélyeket latolgat. A külföld nem tudja és nem is képes felmérni azt, hogy mikor és milyen eséllyel kerül majd a jelenlegi ellenzék vezetője ismét kormányzati pozícióba. Azt azonban mérlegeli, hogy milyen kihatása lenne egy esetleges kormányváltásnak az országunkkal kialakult kapcsolataira. Ha pedig azt a következtetést vonják le Orbán Viktor megnyilatkozásaiból, hogy az jelentős kockázatot hordoz magában, akkor ezt a kockázati felárat mindannyiunknak együtt kell megfizetnünk Magyarországon. Vonatkoztatható ez az országok közötti kormányzati és politikai kapcsolatokra éppúgy, mint a gazdaságiakra.

Érdemes tehát számot vetnünk, hogy miképpen is áll Orbán Viktor a külvilággal. Azt nem vitatja senki, hogy itthon hadban áll Orbán a kormányoldallal, hosszú állóháborúra rendezkedtek be. De most már nagyon úgy tűnik, hogy Orbánnak kevés ez a belföldi frontvonal, és frontot nyitott immár majdnem az egész világgal szemben. Nekiment már Kínának, George Bushnak (USA), Tony Blairnek (Nagy Britannia), Gerhard Schrödernek (Németország), Vladimir Putyinnak (Oroszország), és Angela Merkellel (Németország) is inkább szembekerült, mintsem szövetségesévé vált volna. Ehhez képest jelenlegi egyetlen szövetségese Litvánia (Vitautas Landsbergis), mint ország, magánszemélyként pedig az "újarisztokrata" olasz Berlusconit és az alkoholistának mondott belga Martenst tudhatja támogatói között. A bajor Stoiber is már inkább magánszemélyként jöhet szóba Orbán patrónusai között, hiszen jelezte, hogy hamarosan vissza kíván vonulni a vezető politikai szerepből. Bár egyes vélemények szerint már Stoibernek is sok, amit Orbán művel.

Elgondolkodtató, hogy a vitán felül "erős" párost alkotó Litván-Magyar tengely miképpen tud a saját nemzeteinek eredményeket felmutatni azáltal, hogy a világ összes jelentős nagyhatalmával konfrontációt kezdeményeznek.

És mibe fog még mindez nekünk mindannyiunknak kerülni itt Magyarországon?

Nikk Pál

Címkék: politika közélet publicisztika megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkp.blog.hu/api/trackback/id/tr1353329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nikk Pál 2007.04.03. 06:53:52

Egyrészt teljesen mindegy, hogy én ki vagyok. Rád pld. biztos nem tartozik, az alpári stílusod miatt pedig különösen nem.

Ha a Gyurcsány-kormány szerinted hibás politikájára szerettél volna utalni, akkor ajánlom figyelmedbe az Európai Unió Bizottságának, Parlamentjének és Pénzügyminiszteri Tanácsának állásfoglalásait a konvergenciaprogram szükségességéről.

Ha a korábbi közkiadásokat tartod hibás intézkedéseknek, akkor azokkal kapcsolatban pedig csak annyit ajánlanék a figyelmedbe, hogy azokat mind megszavazta az o.gy.-ben a fidesz is, azzal a fenntartással ugyan, hogy mindegyik kiadást kevesellték, szerintük még többet kellett volna az államnak fedezet nélkül költenie.

Ha pedig olyan infó van a birtokodban, amely azt igazolja, hogy külföldi mértékadó vélemények szerint Gyurcsány sültbolond diplomáciát csinál, akkor nosza, oszd meg velünk. (de ha lehetséges, akkor kevesebb alpárisággal...)

Nikk Pál

deutérium 2007.04.06. 10:09:00

azt csak te tudhatod, hogy neked kik a rokonaid...

én biztos nem...:-)))))
süti beállítások módosítása